Запитване

Намерете ни

Чат с нас

Inquiry

Find us

Chat with us

Продължете към съдържанието

НИКИ ПЕТКАНОВ – ЗА МЕЧТИТЕ, МЛАДИТЕ И ДРУГИ СКРИТИ ДИАМАНТИ НА НАШИЯ ГРАД

Начало » НИКИ ПЕТКАНОВ – ЗА МЕЧТИТЕ, МЛАДИТЕ И ДРУГИ СКРИТИ ДИАМАНТИ НА НАШИЯ ГРАД

Начало » НИКИ ПЕТКАНОВ – ЗА МЕЧТИТЕ, МЛАДИТЕ И ДРУГИ СКРИТИ ДИАМАНТИ НА НАШИЯ ГРАД

НИКИ ПЕТКАНОВ – ЗА МЕЧТИТЕ, МЛАДИТЕ И ДРУГИ СКРИТИ ДИАМАНТИ НА НАШИЯ ГРАД

Ники Петканов – за мечтите, младите и други скрити диаманти на нашия град

         Не питам Николай Петканов дали можем да започнем разговора на „ти“, защото би завъртял очи или в отегчение, или заради небивалия ми изказ. И в това има логика. Някак не звучи на място да говорим за Николай и за етикети. Защото той не е от хората, които поставят бариери. Дори напротив – по-скоро е от тези, които умишлено биха обиколили от край до край някоя граница и биха изучили параметрите ѝ само за да се научат как да я прескочат. И именно като такъв избирам да го опиша. Рушител на граници. Събирач на истории. Иноватор. Катализатор. От хората, които вдъхновяват. Които, когато ги видиш, знаеш, че ще те обогатят и научат на нещо.
        Затова и сме си избрали точно днес да си говорим с него – за града, за младите, за мечтите, превърнали се в амбиции и в амбициите до успехи. Заслушвам се между редовете на отговорите му, за да си открадна допълнителни съвети. И чакам. Да се потопят в мен. Да видя и Варна, и младите, и мечтите, споделени през неговите очи.
         Пожелавам и на Вас … приятно гмуркане из редовете. 

 

✼ Ако те помоля да ни се представиш с три думи, кои биха били те?

Визионер, Творец, Мечтател…

✼ От години се занимаваш с продажби, маркетинг, реклама, предприемачество, лична мотивация, коучинг. Отстрани звучи доста, а понякога сигурно е и изморително. Кой е твоят неизчерпаем източник на енергия?

Най-силният извор на енергия е моето семейство. На първо място – дъщеря ми, която винаги успява да ме изненада и провокира, по нейния си особено щекотлив начин, и най-вече като се обърне към мен с думите „ Татенце… Защо да не…“ А след 25 години съвместен живот със съпругата ми, тя вече е придобила онези качества, които са силно развити в т.н. порода „работещи майки“, които само с един поглед, едно изражение или една дума могат да те изстрелят нагоре… Дори и споделеното мълчание е абсолютно достатъчно… Какво си говорим с нея сутрин рано – за стратегии, таргети, политика, оценки на въздействието и други подобни щуротии… понякога си мисля „Какво ли ще е и ние да сме като другите семейства, които си говорят за обикновените неща от живота?“.

Но най-неизчерпаемият източник на енергия е онова чувство на благодарност, което виждам в очите на студентите и курсистите, които преминават през нашите обучения, и резултатите, които постигат в бизнеса и живота си след това.

 

✼ Какви теми засягаш най-често с тях и какво послание им отправяш?

Говорим си за това, какви възможности имат в нашата страна и как могат да се развиват професионално. Искам по-бързо да преодолеят онези страхове, които ги спират да постигат мечтите си… Но най-вече мечтая, да останат в България и да търсят своето професионално развитие тук. Защото на друго място винаги ще бъдат „онези“.Онези, за които на никого не му пука и никой не го е грижа за тях… Винаги ще бъдат чужденците, които не са „добре дошли“, и ще им дават само късче от това, което наистина заслужават.

Призванието ми, както открих за себе си преди няколко години, е да давам. Давам им време. Искам да спестя на младежите поне 10 години от живота им и да започнат по-бързо да правят бизнес, с който да подкрепят икономиката на града и държавата или да променят живота си, като им дам определена друга гледна точка.“

✼ Сигурно се надяваш да си „откраднат“ нещо от теб. Какво усещане си пожелаваш да оставиш у младите?

Искам да откраднат оптимизма и ентусиазма ми, и да го пренесат към хората, които са около тях, защото вярвам, че ако променя живота само на един човек – променил съм целия свят.

✼ Опиши ми твоята мечтана Варна. 🙂

Чиста, усмихната и без дупки по улиците. Изпълнена с щастливи и преуспяващи хора. Варна, която наистина заслужава титлата – „Най-добрия град за живеене в България“.

✼ Какво липсва на предприемаческата екосистема в града ни и кое е Нещото, което би накарало града ни да диша по-добре?

Много неща липсват на предприемаческата екосистема в града. Няма разбиране от администрацията, относително трудно се намира финансиране, няма развит такъв тип култура в хората и това са нещата, по които работим усилено в последните години както аз, така и моите колеги от MOBI, Innowave, Innovator, Switch, Beehive и другите организации в града.

„Но НЕЩОТО, което наистина ще ни даде малко „въздух“ е промяната. Промяната в начина на мислене.“

Това, което се опитваме и искаме да променим, е самият начин на мислене на хората. Да бъдат малко по-отворени за нови идеи и експерименти, да дават път на младите и да ги подкрепят в усилията им.

 

 ✼ Ако Варна е градът на младите, то те са тези, които трябва да създават и да мислят повече за нея. Какви са ползите от това да реализираш идея, да стартираш собствен бизнес?

Ползите могат да бъдат, и то без да преувеличавам, – ОГРОМНИ. Мога да дам доста примери за това, как може да бъде променено съзнанието на хората. Ако говорим за стартирането на социален проект например може да видите какво направиха хората от „Социалната чайна“ и „Иноватор“. Само за няколко години, Мая и Стояна успяха да превърнат едно занемарено и полусъборено място в центъра на Варна във място, където всеки ден се провеждат различни социални събития и вече си имат своята запленена общност. Мартен и Ники от Иноватор пък разработиха тяхното място като център за т.н „Дигитални Номади“, които обикалят света и споделят своя опит и работа. Най-голямата инициатива за събиране на пластмасови капачки в България тръгна от ул. „Битоля“, благодарение на Влади и Жоро. 

„От чисто бизнес гледна точка във Варна се създадоха доста стартъп компании, които вече са и извън границите не само на града ни, но и на държавата.“

Такива са “El Joy” с техните електрически колелета, „Foreigner.bg“ – най-добре работещият сайт за т.н. “expats”, “3K Solar”, “Fantastic Services”, “GSM Arena”, “Mbrand”, “Sales Machine”, “Mimirium”, “Sea Harmony” и още стотици проекти, които само за последните 2-3 години се развиха значително и стъпиха дори на други континенти.

✼ Имаш ли джобен съвет за всеки буден млад, който пита „как да стана успешен“?

Да (усмихва се), но той не е мой, а на гениалния Стив Джобс. „Останете гладни“. Винаги в човешката история, благодарение на силното любопитство на определена персона, са се раждали най-гениалните открития на света. Така, че моят „джобен съвет“ е: Винаги си задавайте въпроса „Ами ако…?!“ … и ако можете да си го представите – значи можете и да го направите!

✼ Какво ще пожелаеш на младите хора, които поради една или друга причина се страхуват да реализират идеите си?

Моето мото е „Действията, а не идеите са ключът към истинският успех“. Сутрин всеки от нас се буди с поне 100 идеи, но малко след първото кафе всички те са изчезнали. Разликата между онези 1%, които успяват в живота и бизнеса, и другите 99%, които имат „нормален“ живот, е, че едните действат, а другите говорят за тях.

„Aко ти хрумне една идея и я оставиш да отмине без да си направил дори мъничко усилие да я реализираш, е пропусната възможност за милиони. Ако се опиташ и се провалиш – ще знаеш, че така не става… и тогава е момента да си зададеш въпроса „Ами ако? Ако го направя по друг начин?!“

✼ Колко му е нужно на човек, за да бъде щастлив?

Петима души, на които да се довери, Пет сетива, на които да разчита, Пет умения, които да развие, Пет желания, които да сбъдне, и Пет момента, които да спират дъха му.

✼ Какво би казал на своето 22-годишно аз?

Мечтай! Не чакай! Действай! Не забравяй!

 

Можете да последвате бизнес профила на Николай Петканов в LinkedIn.

Автор: Симона Стоева
Снимки: Личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *