Запитване

Намерете ни

Чат с нас

Inquiry

Find us

Chat with us

Продължете към съдържанието

Лазерно рязане и гравиране

Начало » Интериорен дизайн » Лазерно рязане и гравиране

Лазерно рязане и гравиране в Top Print се извършва от една и съща машина.

Ако лазерният уред се използва предимно за лазерно рязане, обикновено се използва за него лазерен нож. Ако пък лазерното гравиране е основното приложение, уредът се нарича лазерен гравьор.

Лазерните ножове са страхотни инструменти, предлагащи възможност за създаване на много различни неща посредством лазерното изрязване. От изрязване на плоски материали за кутии например до гравиране на детайлни графики от стъкло и дърво и дори изграждане на сложни триизмерни обекти. Всичко това чрез техниките за лазерното изрязване и гравиране.

Как се случва лазерното гравиране?

По време на процеса на лазерно гравиране, лазерът обработва форма, графика или картина (напр. JPG или PNG) върху широка гама от материали. Лазерът се движи хоризонтално по отделните линии на гравюрата, като гравираният материал се отстранява точка по точка, линия по линия. Този метод на обработка се нарича решетъчно гравиране.

Наред с други неща, повърхности или форми могат да бъдат лазерно гравиране с помощта на този метод, включително снимки, картини, лога, инкрустации, фини до дебели букви и печати, за да назовем само няколко.

Как се случва лазерното рязане?

Лазерното рязане е процес на термично разделяне. По време на лазерното рязане предварително определени геометрии се пресичат и изрязват от лазерния лъч. Както при гравирането, може да се използва голямо разнообразие от материали. Векторно-базиран файл (линии и криви на геометрия) е основата за процеса на лазерно рязане.

Този процес се използва за изрязване на форми (като букви, знаци и етикети), както и приложения, които преди това са били лазерно гравиране.

Лазерният нож е компютърно управлявана машина, която използва лазерен лъч за прецизно рязане или гравиране на материал.  Терминът „лазер“ е съкращение от английското “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” и буквално означава „усилване на светлината чрез стимулирано излъчване на радиация“. Технологията за лазерно изрязване и гравиране е разработена през 60-те години на миналия век.

Какви материали могат да бъдат подложени на лазерно рязане и лазерно гравиране?

Лазерните машини могат да извършват лазерно рязане и гравиране върху разнообразие от материали. Броят и вида на материалите, които са подлежащи на обработка, най-често зависи от мощността на лазера, колко фина е струята на лазерния лъч и дали изобщо конкретния материал е съвместим с техниката на лазера. Има материали – като например вералита, които не са подходящи за лазерно рязане и лазерно гравиране, тъй като след взаимодействие с лазера, този материал излъчва токсини.

Лазерният принтер в Top Print може да обработва твърди, меки и гъвкави материали. Лазерът е с по-висока мощност, затова и се използва предимно за промишлени цели и материали с повече площ за лазерно рязане и лазерно гравиране. Затова материали като етикети за бутилки, стикери, хартия и други подобни не могат да бъдат подлагани на лазерно рязане и гравиране.

Най-често материалите, които обработваме за целите на лазерното рязане и гравиране са прозрачен плексиглас, плексиглас опал, стъкло, дърво, фурнир, кожа. Лазерът, с който разполагаме може да извършва лазерно рязане и гравиране на материали с 19 мм дебелина.

Особености на лазерното рязане и лазерното гравиране

  1. Подготовка лазерно рязане и гравиране

Маскиране: Димът от гравирането може да оцвети ръбовете на гравираната повърхност. За да се избегне това се използва маскираща лента (или тиксо), за да се намали ефекта. Маскиращата лента няма да намали мощността на лазера и ще предпази материала около гравирането от дима. След извършване на лазерното рязане и гравиране, лентата (тиксото) се отлепя.

Пробни разрези: Често преди да се извърши цялостното лазерно рязане и гравиране на материала, той се подлага на предварителни проби. Така може да се види лъча на лазера до каква дълбочина на материала достига и дали уврежда или пасва на повърхността на плоскостта.

  1. Силата на layers за лазерното рязане и гравиране

Има случаи, в които се изисква само от част на файла да се направи дизайн. Най-лесният начин да се случи това е да се поставят различните части от дизайна на различни слоеве във файл. Ето предимствата за иползване на слоеве (layers):

Контролиране на реда на изрязванията. Може да контролирате реда, в който отделните елементи да бъдат подложени на лазерно рязане и гравиране.

При множество части и дизайни в един файл. Вместо да се правят няколко файла за лазерно рязане и гравиране на една медия, те могат да бъдат групирани във един файл с различни слоеве. Така се подпомага организацията на изрязването по контур.

  1. Подготовка на дървесни плоскости за обработка

Дървото е чудесен материал за гравиране, но трябва да сте наясно с разликата между гравиране върху масивно парче дърво и композитен материал като шперплат или MDF. За разлика от обработения материал, естественото дърво не е еднородно. Съставът в дървото е различен спрямо сезонността на дървото (зима и лято) и всяко от тях ще гори по различен начин. Обикновено по-тъмните повърхности са по-твърди, а по-светлите части са по-меки. Лазерното рязане и гравиране на шперплата е пример за по-еднородно гравиране.

  1. Разлики между растерно гравиране и векторно изрязване

Основната разлика между растерното гравиране и векторното изрязване е, че при лазерното гравиране, лазерната глава се движи отляво надясно през зоната за печат и след това се придвижва надолу по оста и повтаря, докато лазерно гравира изображението. С векторния разрез лазерът просто проследява линиите на разреза. В резултат на това растерното гравиране отнема много повече време от векторното изрязване.

По-сложни визии можете да зададете като растерно гравиране. Предимството на това е, че можете да зададете дебелината на линията, каквато искате, и различните линии да имат различна дебелина. Недостатъкът е, че ще отнеме много повече време за лазерно гравиране.

  1. Използване на червената точка, за да разберете къде да започнете лазерното рязане и гравиране

Повечето лазери имат светлина – червена точка, която се включва и показва къде ще се задейства лазерът за лазерно рязане и лазерно гравиране. Това е полезно, за да разберете къде ще реже лазерът, преди да започнете работа върху вашия материал.

Лазерното рязане и гравиране става все по-популярно в ползите на външната и вътрешната реклама. Освен за интериорни и екстериорни детайлни, лазерното рязане и гравиране е чудесен начин, за да се създадат персонализирани продукти, които са уникални по вида си. Чрез тази техника може да обработите снимка, сантимент, любими мотиви и каквото ви хрумне върху плоски материали. Така „изображението“ се нанася практически завинаги върху избраната плоскост. Ето защо лазерното рязане и гравиране e предпочитана техника за направата на оригинални подаръци.

Свържете се с нашите търговски представители на sales@topprint.bg или на burgas@topprint.bg, за да обсъдите възможностите за лазерно рязане и гравиране.

Как се случва лазерното рязане?
Какви материали могат да бъдат подложени на лазерно рязане и лазерно гравиране?
Особености на лазерното рязане и лазерното гравиране

Въпроси и Отговори:

Какво прави лазерното изрязване и гравиране?

Посредством лазерен лъч или лазерна струйка, лазерният принтер може да измени плоскостта, която е поставена за обработка. Изрязването, гравирането или "изображението", което е зададено, се нанася на практика завинаги на повърхността.