Запитване

Намерете ни

Чат с нас

Inquiry

Find us

Chat with us

Продължете към съдържанието

Защо да изберем UV печат?

Начало » Защо да изберем UV печат?

Начало » Защо да изберем UV печат?

Защо да изберем UV печат?

печат с бял цвят, печат с бяло мастило, печат с uv мастило, печат на прозрачно фолио, печат на пясъкоструй, печат на фолио clearview

Какво представлява печата с UV мастила?

През последните години UV печатът се превърна в предпочитан начин за принтиране на рекламни материали. UV печатът е вид дигитален печат, който използва ултравиолетова (UV) светлина за бързо втвърдяване на специално мастило върху медията. В резултат на това се постигат отпечатани изображения, които предават изображенията и текстовете с по-високо качество от другите методи за печат.

Фактът, че мастилото остава върху повърхността на медията, дава основание да определяме UV печата като слоен печат. Мастилата се втвърдяват от лампите на повърхността, не проникват в дълбочина, с което изображението плътно и покривно „се слепва“ с материала. UV принтерите позволяват печата на няколко слоя – един върху друг, с което при желание от клиента – може да се постигне отпечатък с 3D-ефект или повече релефност.

В Топ Принт сме напълно оборудвани и можем да предоставим разнообразен печат с UV мастила:

 • Печат на ширина до 3,18 м
 • Печат с бяло мастило + CMYK на ролни материали;
 • Печат с бяло мастило + CMYK на плоскости;
 • Печат на плоски материали с големина 2 х 3 м;
 • Печат на миниатюри с дебелина на плоскостите до 150 мм.

 

UV LED печат

Как работи UV директният печат?

Ултравиолетовата светлина играе основна роля в работата на UV директния печат. Процесът изисква UV-LED мастило. Този тип мастило остава в течна форма, докато не бъде изложено на UV светлина. UV принтерите работят чрез създаване на химическа реакция, причинена от интензивна UV светлина. Печатащата глава съдържа източник на UV светлина от всеки край. Тъй като мастилото се разпределя върху материали чрез струя, ултравиолетовата светлина следва мастилото, незабавно го втвърдява и го кара да „залепне“ за материала.

Ако се използва плосък материал, възможностите за печат са практически безкрайни. Използването на техниката за директен UV печат води до моментална релефност и ненадминато усещане за завършеност. Плоският печат позволява запечатването на изображението от предната страна на медията или от задната страна – с огледален образ. Когато опечатъкът е отпред – създава усещане за текстурираност, а когато е отзад – дълбочинност и допълнителна защита.

Може би най-важното предимство, което Топ Принт има пред други алтернативи, печатащи с UV принтери, e това, че сме оборудвани с принтери, които имат опция за печат с бял цвят. Множеството от UV-технологии печатат по CMYK. Печатът с бял цвят е предпочитан вариант например за по-минималистични витрини, офисни прозорци с пясъкоструйно фолио, стикери за автомибили от прозрачно фолио, цветни плоски повърхности и много други.

 

 

 

 

 

 

Какви са предимствата на UV директния печат?

В последните години технологиите, включващи използването на UV лампи стават все по-разпространени, а изключение не прави и широкоформатния печат. Ще споменем няколко от предимствата, които обясняват защо UV печата става все по-предпочитан:

 1. Бързо време за съхнене
  Тъй като мастилото изсъхва бързо върху материала, взаимодействието на химикалите със самия материал е нищожно. Това означава, че принтерите използват много по-голямо разнообразие от материали извън традиционните – особено такива, които са по-чувствителни към топлина.
 2. Острота и ярки цветове
  Остротата и наситеността на цветовете са подобрени с този метод на печат, тъй като има много малък шанс мастилените точки да се разсеят по медията (те изсъхват твърде бързо). Мастилото също не попива – вместо това остава втвърдено на външната си повърхност. Така производителите могат да отпечатват по-живи, детайлни графики с наслоени, текстурирани елементи.
 3. Повишена производителност
  Както споменахме по-рано, процесът на втвърдяване на мастилото е много по-бърз с UV директен печат. Разнообразието от UV принтери, с които сме оборудвани пък ни осигурява по-голяма гъвкавост и висока производителност. Могат да се произвеждат по-големи количества рекламни материали от различен вид за същия период.
 4. По-ниска цена
  Онова, което прави UV печатът особено специален, е неговото качество. UV мастилата са мастила, които все пак преминават термична обработка и това ги прави особено издръжливи при неблагоприятни атмосферни влияния. Например стандартен солвентноотпечатан билборд може да издържи до пет пъти повече, ако бъде изработен с UV мастила. Така производствените разходи се намаляват на половина, защото рекламните материали могат да издържат много по-дълго и не е необходима тяхната подмяна. Друго предимство е, че при печатането на фолио, няма необходимост от поставянето на ламинат за допълнителна защита.
 5. По-малко вреда за околната среда
  Тъй като темата за околната среда става все по-чувствителна (и с право), все повече и повече обекти и бизнеси решават да инвестират в екологични консумативи и методи за своето развиване. В тази връзка е полезно да кажем, че UV принтерите на Top Print имат доста по-малко вреда за околната среда, отколкото други технологии и методи за печат. Освен това мастилата засъхват почти моментално върху повърхността и така те не отделят вредни органични компоненти (VOC) в околната среда. UV печатането се счита за зелена технология, безопасна за околната среда и оставяща почти нулев въглероден отпечатък.

 

UV LED печатUV LED печатUV LED печатИздръжлив ли е директният UV печат?

Най-краткият и достоверен отговор на този въпрос е – да. Този метод позволява по-голяма издръжливост и устойчивост срещу надраскване, размазване и увреждане на печата.

 

Как UV директният печат се сравнява с печата със солвентни мастила?

За целите на производството на материали за външна реклама – винили, фолиа за външно и вътрешно брандиране, интериорни продукти, табели, PVC плоскости и пр., директният UV печат е по-добър вариант от печата със солвентни мастила. Това е така, защото:

 • По-надежден е UV печатът, тъй като винилите и фолиата, отпечатани със солвент, особено на повърхности, облъчвани със слънчева светлина – избледняват в пъти по-бързо с времето.
 • По-бързо е обслужването на отпечатаните UV фолио, отколкото тези със солвентни и екосолветни мастила, защото те се нуждаят от последващо ламиниране, което също изисква производствено време и време за престой.
 • По-рентабилен е този печат, защото няма нужда рекламните материали да бъдат подменяни във времето с нови. Тук печатът действително остава непроменен.
 • Той осигурява по-отчетлив дизайн с по-високо качество, отколкото отпечатаният със солвентни мастила винил. Ако прокарате ръка върху отпечатаната медия с UV мастила можете да усетите нейния релеф, покривност и текстурираност. Това ги прави особено подходящи за ефектни стикери, например.
 • Печатът с UV мастила е с матиращ завършек. Това прави отпечатаните медии подходящи за помещения с изкуствена светлина или събития, които предполагат фотография. Матиращото покритие не причинява бликове (отблясъци) върху декорите, които сте отпечатали. Така при снимка със светкавица – изображението ще стане ненарушено.

 

Ако искате да получите Вашата мостра – на конкретна медия и тест за визия – или просто искате да получите още информация от нашите търговски представители, можете да се свържите с тях на: sales@topprint.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *